Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

IkARiE XB-1 (1963)


Plot: 2163. Το διαστημόπλοιο "Ikarie XB-1" ξεκινά για ένα μακρινό ταξίδι μέχρι το τέρμα του γαλαξία στην αναζήτηση ζωής στους πλανήτες του Α' του Κενταύρου.

A.K.A. / Voyage to the End of the Universe (Eng)
Dir / Jindrich Polak
Act / Zdenek Stepanek, Frantisek Smolik, Dana Medricka 


Μια δεκαετία μετά τον θάνατο του πατερούλη Στάλιν και λίγο πριν τις μεταρρυθμίσεις του "αιρετικού" Ντούμπτσεκ, η Τσεχοσλοβακία βρισκόταν σε μια περίεργη περίοδο ημί-λιπόθυμης κατάστασης που ομοίαζε με REM. 
Στην Πράγα νέοι άνθρωποι διαδήλωναν (έστω και μεμονωμένα) κατά του συμφώνου της Βαρσοβίας και της αλυσοδεμένης πατρίδας τους, ενώ συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως οι Κούντερα και Κόχουτ οργανώνονταν για ένα πιο φιλελεύθερο κράτος.

Ο ψόφος του μουστακαλή από τη Γεωργία είχε σίγουρα αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα μεταξύ των οποίων και ένα πιο ανθρώπινο καθεστώς για τα επτά γατιά της USSR.
Σε αυτή την περίοδο ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης ονόματι Jindrish Polak αποφασίζει να γυρίσει μια Sci-Fi ταινία με τη δράση να εκτιλύσεται πάνω σε ένα διαστημόπλοιο που κατευθύνεται προς τον αστερισμό Α' κενταύρου στην αναζήτηση ζωής εν έτει 2163.
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας από τα βάθη του πρώην ανατολικού μπλοκ της δεκαετίας του '60;
Ας μιλήσουμε λοιπόν για αυτό.
Το "Ikarie XB-1" είναι έτη φωτός μπροστά από τις αναλόγου concept ταινίες της δύσης.
Τα ειδικά εφέ είναι εξαιρετικά για την εποχή και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη και γριά πουτάνα των sci-fi φιλμ με φόντο το απέραντο σύμπαν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Οι ομοιότητες με το "2001" του Kubrick είναι αρκετές και δεν μπορείς να τις προσπεράσεις έτσι απλά. 
Λέγεται ότι ο Kub επηρεάστηκε αρκετά από το φιλμ του Polak το οποίο και ήταν ένα από αυτά που έδωσε ιδιαίτερα βαρύτητα στην περίοδο που έχτιζε το δικό του διαστημικό σύμπαν.
Ο Danny Boyle έχει πάρει και σημεία από την πλοκή για το δικό του Sunshine. 
Όπως και να έχει το "Ikarie XB-1" αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για τα φιλμ του είδους και σίγουρα θα πρέπει να το παρακολουθήσει όποιος θέλει να λέγεται Sci-fi freak με την σάπια έννοια του χαρακτηρισμού.

3.0/5.0

PieRRot Le Fou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου